#

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού .Ανακοινώσεις και Πρακτική Εφαρμογή

Ανακοίνωση 

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Ερμηνεία 

1.Βασική προϋπόθεση η επιχείρηση να μην έχει απολύσει εργαζόμενο της από 18 Μαρτίου 2020 και μετά . Αν έχει  απολύσει έως και την 17 Μαρτίου 2020 εντάσσεται στα ευνοϊκά μέτρα χωρίς πρόβλημα .

2.Η επιχείρηση που έκλεισε 18 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020 θα καταβάλει στον εργαζόμενο αναλογία του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών από 1 Μαρτίου έως και τις 17 Μαρτίου. Για το διάστημα από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου ο  εργαζόμενος  θα εισπράξει ως επίδομα 800 ευρώ καθαρές καταβλητέες αμοιβές . 

Αδιευκρίνιστο είναι την 31η Μαρτίου ημέρα Τρίτη , τα καταστήματα που θα ανοίξουν πως θα απασχολήσουν το προσωπικό τους έως την 30 η Απριλίου 2020 . Τι ασφαλιστική κάλυψη θα έχουν οι εργαζόμενοι ,ποιες καταβλητέες αμοιβές και τι γίνεται με το επίδομα που έχουν λάβει έως 30 Απριλίου ;

3.Ο εργαζόμενος που απασχολείται στην επιχείρηση που έκλεισε με κρατική παρέμβαση  αλλά συνεχίζει να εργάζεται σε άλλη δραστηριότητα της επιχείρησης  δεν εντάσσεται στο άνω μέτρο .Τέτοιο παράδειγμα είναι εταιρεία πληροφορικής με ανάπτυξη web site (θα συνεχίσει την λειτουργία του ) και κατάστημα λιανικής πώλησης (θα κλείσει με την πάνω οδηγία ). 

4.Εργαζόμενος με σύμβαση εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης  εντάσσεται κανονικά στο παραπάνω μέτρο.

5. Εργαζόμενος με πολλαπλή απασχόληση θα αποζημιωθεί μία φόρα από μία εταιρεία .

Τέλος θα υπάρχει πλήρης κρατική ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό. 

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα το οποίο καταβάλετε έως την Μεγάλη Τετάρτη .

Το εύλογο είναι το μέρος που αναλογεί από 1.1.2020 έως 17.03.2020 να βαρύνει την επιχείρηση και από 18.03.2020 έως 30 Μαρτίου ή 30.04.2020 ; το κράτος . Αυτό για πολλούς λόγους θεωρούμε είναι ανέφικτο , και η γνώμη μας είναι να δοθεί και αυτό από νέα δέσμη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο .

Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων τις επόμενες ημέρες είμαστε στο πλευρό τόσο των επιχειρήσεων  και των εργαζομένων σε μία εξαιρετικά έκτακτη δύσκολη συγκυρία  .

 Αθήνα 18 Μαρτίου 2020 

 

Ιωάννης Β. Βασιλάκης 

Forolisis.com